Ce înseamnă vehicule autonome

/ Stirile Editiei, Software, Tehnologie, Viral / 4369 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 voturi, media: 2,00 din 5)
Încarc...

Industria auto a evoluat într-un ritm alert în ultimii zeci de ani, iar acum se află printre cele mai de succes sectoare de business. Odată cu progresele semnificative și îmbunătățirea siguranței pasagerului s-au dezvoltat și o serie de aspecte ce rezolvă diferite probleme la care nici nu ne-am fi gândit până acum. Vezi ce înseamnă vehicule autonome și ce presupune un autoturism autonom.

Ce sunt vehiculele autonome

Vehicule autonome sunt autoturismele care au capacitatea de a-și percepe singure împrejurimile cu ajutorul mai multor senzori, dar și de a prelucra datele primite, pentru a le înțelege și ulterior pentru a funcționa într-un mod corespunzător. Această succesiune funcțională mai este denumită și “simț, gândire și acțiune”. Iată ce înseamnă automatizarea  vehiculelor pentru a îndeplini aceste trei sarcini.

În prezent, tehnologia nu produce autoturisme care se conduc singure în siguranță, fără să existe o persoană la volan. Însă, autoturismele moderne au mai multe funcții ce pot fi încadrate în autonomie parțială. Iată ce se înțelege prin automatizarea parțială.

    1. Fără automatizare
      Șoferul este responsabil în mod direct pentru modificarea direcției și a vitezei;
    2. Conducere asistată
      Autoturismul are sisteme automate de bază precum sistem de control al vitezei de croazieră;
    3. Automatizare parțială
      Autovehiculul este în măsură să utilizeze sistemul de direcție și să controleze viteza. Șoferul are datoria de a monitoriza permanent activitatea;
    4. Automatizare condiționată
      Conține facilități pentru percepția mediului înconjurător. Autoturismul este capabil să navigheze singur în majoritatea timpului. Șoferul are responsabilitatea de a fi mereu pregătit să reia controlul autoturismului;
    5. Automatizare radicală
      Toate sarcinile de navigare ale autoturismului pot fi făcute de autovehicul. Șoferul poate solicita să preia conducerea ocazional;
    6. Autonomie
      Mașina efectuează toate sarcinile de conducere fără să fie nevoie de atenția pasagerilor.

În prezent, tehnologia de vârf se apropie de nivelul 4, iar anumite funcții de nivelul 3 sunt în dezvoltare pentru vehicule de serie. Parcursul de la zero până la o mașină complet autonomă presupune o continuă îmbunătățire atât în partea de hardware, cât și în partea software.

Dintre toți senzorii folosiți la conducerea autonomă, cea mai variată gamă de dată este obținută cu ajutorul camerelor video. Acestea pot avea forme de diferite dimensiuni, pentru a putea oferi o vedere completă de 360 de grade în jurul mașinii. În prezent, există două clase principale de camere video în aplicații auto: camere mono – cu un singur obiectiv și un singur senzor de imagine; camere stero – care au două camere din fiecare.

Folosirea senzorilor de radar este o altă opțiune importantă pentru achiziționarea de informații ce nu pot fi obținute de camerele video, este versatilă și are avantajul de a funcționa indiferent de vreme. Sistemul radar este eficient în detectarea obiectelor la distanță pentru ca autoturismul să aibă o imagine detaliată a mediului apropiat.

Sistemul de servodirecție electrică este la fel de important pentru funcționarea optimă a unui vehicul autonom. Funcționalitatea servodirecției este compusă din două atribuții: de a ajuta șoferul să miște roțile mașinii în momentul în care învârte volanul și manevrarea mașinii atunci când funcțiile de autonomie sunt activate.

Nivelul actual de dezvoltare al mașinilor autonome este unul promițător. În prezent se realizează o serie de obiective necesare pentru a produce autonomie completă. Se așteaptă de la anii următori o mulțime de inovații ce aduc mai multă siguranță.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.