„Internetul lucrurilor”-retele care conecteaza locurile de parcare cu ceasurile de ultima generatie

/ Stirile Editiei / 1159 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Oriunde v-ati afla in acest moment, sunteti aproape in permanenta bombardat de  unde de energie si de date in forma semnalelor Wi-Fi.

Cercetatorii Universitatii din Washington au descoperit metoda prin care pot incarca cu energie aceste unde, nu doar in scopul de a alimenta cu energie dispozitive casnice mici (lampi, ceasuri, mini-ventilatoare s.a.m.d.), dar mai ales in scopul de a conecta intre ele aceste mini-dispozitive si mai ales de a le face accesibile prin conectare la internet. Denumita Wi-Fi backscatter (intr-o traducere ad litteram, „imprastiere retrograda” sau mai pe romaneste-conectare aleatoare), aceasta tehnologie este prima de acest gen din lume, si are tendinta de a gasi metoda prin care se conecteaza dispozitive (fara alta alimentare cu energie)  intr-o infrastructuraWi-Fi.

small__1398244274 Cercetatorii sunt de parere ca aceasta inventie poate fi considerata un pas major inainte in dezvoltarea asa-numitului „Internet al lucrurilor”, o lume in care toate dispozitivele noastre sunt interconectate prin intremediul  Wi-Fi si al internetului, devenind, dupa parerea cercetatorului Shyam Gollakota, profesor asistent la Universitatea din Washington, catedra de stiinta computerelor si inginerie, o retea a mini-consumatorilor de Wi-Fi.

Principiul de functionare consta in absorbtia sau, din contra, reflectia sa zicem, a semnalului Wi-Fi dintre un router si un laptop, de exemplu. Obturarea semnalului, poate fi interpretata de calculator ca si codul binar al limbajului de programare

Acest principiu se aseamana cu modul de detectare a pozitiei obiectelor solide cu ajutorul radarului.

Daca suntem capabili sa interactionam pe calea undelor cu  dispozitivele din jurul nostru, vom putea amplasa senzori peste tot, inclusiv pe corpul nostru, senzori care sa nu aiba nevoie de alimentare suplimentara, si care sa comunice intre ei.

Beneficiile unei astfel de tehnologii sunt multiple, in special in medicina, in  ajutorarea persoanelor cu probleme de orientare in spatiu, a celor cu probleme de nutritie, sau a persoanelor care sunt supuse la conditii extreme de mediu (radiatii, temperaturi, pulberi, s.a.m.d.)

photo credit: woodleywonderworks and blueforce4116 via photopin cc


Alte articole din aceeasi sectiune