Apple isi propune sa devina medicul dumneavoastra

/ Stirile Editiei / 2885 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Apple isi propune ca, prin intermediul  software-ului ResearchKit sa vina in ajutorul medicilor, a cercetatorilor din domeniul medicinei, rezolvand prompt unele dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta acestia, cum ar fi colectarea in timp real a datelor in ceea ce priveste starea de sanatate a pacientilor lor, procesarea acestora, precum si  recrutarea celor mai potriviti pacienti pentru studii  si experimente medicale, evident cu acordul acestora, s.am.d.

 

ResearchKit este, de fapt, o platforma ce permite dezvoltatorilor crearea de aplicatii utile pentru experimente si studii de medicina, dar si o mai buna interactiune medic-pacient. Aceasta platforma permite transformarea unui smartphone intr-o unealta performanta de diagnosticare , dar in acelasi timp aduce si posibilitatea de a urmari in timp real evolutia  unor boli destul de frecvente si de grave.

 

Platforma este lansata ca open-source, ceea ce inseamna ca poate fi utilizata gratuit, atat de detinatorii de iPhone-uri, cat si de cei care nu au telefoane care opereaza iOS ( cum sunt cele care opereaza Android).

 

Pentru realizarea platformei, Apple a colaborat cu cateva spitale mari din Statele Unite ale Americii, obtinandu-se deja aplicatii care permit studierea evolutiei unor boli cu incidenta mare in randul populatiei , cum ar fi : diabetul, astmul , bolile cardio-vasculare, cancerul de san si boala Parkinson.

 

Aplicatia permite, de asemenea,  bolnavilor, utilizatori de smartphone-uri sa isi monitorizeze evolutia bolii  ori de cate ori considera necesar, chiar daca nu transmit datele respective, in timp real, unui medic, ci le pot salva in telefon , iar in caz de nevoie, medicul poate consulta evolutia inregistrata de pacient pe propriul telefon sau in calculatorul personal.

In ceea ce priveste boala Parkinson, de exemplu, boala care afecteaza grav sistemul  nervos,si care se manifesta prin scaderea capacitatii de deplasare a persoanei bolnave, coroborata cu aparitie unui tremur caracteristic al mainii, cu ajutorul  giroscopului  si accelerometrului incorporate in iPhone-ul pacientului, se poate determina cu acuratete amplitudinea tremurului mainii si viteza de deplasare a pacientului, ceea ce da indicatii destul de precise in ceea ce priveste eficienta tratamentului urmat dar si stadiul bolii, in general.

 

Tremurul mainii mai poate fi inregistrat prin presarea unui punct  pe ecranul telefonului mobil si masurarea fortei de apasare si constantei de incadrare in perimetru.

 

Daca va ingrijoreaza faptul ca datele dumneavoastra private de sanatate pot ajunge pe maini  straine, Apple garanteaza faptul ca nimeni , nici macar cei care au creat platforma, nu au cum accesa datele pe care le transmiteti catre institutia medicala sau persoana care monitorizeaza starea dumneavoastra de sanatate. Mai mult decat atat, nu veti putea sa fiti inscris fara voia dumneavoastra in nici un fel de studiu sau experiment, platforma nu permite accesul  sau studierea niciunui parametru de sanatate fara acordul dumneavostra, insa permite instiintarea celor care utilizeaza platforma in ceea ce priveste studiile in desfasurare. Astfel puteti decide in completa cunostinta de cauza daca sau nu va inscrieti in vreun studiu, sau daca doriti sau nu sa participati la vreo testare medicala.

 

 


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.