Asteroizii, NASA si impactul cu Terra

/ Stirile Editiei / 1731 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Duminica,  7 septembrie, asteroidul 2014RC,  un corp de marimea unei balene (cu un diametru de circa 20 m) a trecut in jurul orei 18 (ora Romaniei) pe deasupra Noii Zeelande, la o distanta de circa 40 000 km de suprafata terestra.

Astfel de evenimente au loc destul de des, marimea asteroizilor punand foarte putine probleme majore, mai ales datorita faptului ca odata intrati in atmosfera terestra, acestia ard sau se descompun violent.

Sursa asteroizilor este, de cele mai multe ori centura aflata intre orbitele lui Marte si Jupiter, iar Luna,  satelitul nostru natural  are un rol insemnat in protejarea Pamantului de impactul cu astfel de corpuri ceresti, in special prin faptul ca atrage mare parte dintre acestia. de aceea, suprafata Lunii poarta semnele atator coliziuni.

medium_130895992

Probabilitatea ca un asteroid de dimensiuni mari sa loveasca Pamantul nu este exclusa, din acest motiv, NASA dezvolta programe de localizare si identificare a satelitilor potential periculosi, dar cauta si solutii pentru indepartarea sau cel putin diminuarea pericolului.

Avand in vedere aceasta posibilitate,The Space Science Institute a creat si lansat un program interactiv care arata distrugerile ce pot fi provocate de impactul cu un asteroid sau o cometa de diferite dimensiuni in regiuni doferite ale globului.spatiu

Pentru a utiliza programul, este necesara alegerea tipului de corp ceresc, a categoriei de marime , a locului de impact, iar informatiile pe care le primiti sunt diametrul si pozitia craterului de impact, diametrul  zonei in care sunt distruse constructiile metalice, diametrul zonei in care se autoaprind materialele care contin carbon si diametrul zonei in care impactul este resimtit ca un cutremur de gradul 7 pe scara Richter.

Pentru cei care doresc sa afle aceste date, este suficient sa acceseze link-ul:

http://www.killerasteroids.org/interactives/impact/impactCalc1024.html

photo credit: State Farm via Michael Karrer via photopin


Alte articole din aceeasi sectiune