Ce pericole ascunde Calul Troian?

/ Securitate IT / 2353 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

V-ati mutat de curand intr-un apartament nou si constatati cu bucurie faptul ca vecinul, neglijent, nu si-a parolat reteaua de internet? Nu va bucurati prea tare! Este foarte posibil ca vecinul dumneavoastra sa nu fie neaparat neglijent, iar reteaua wireless de care beneficiati prin bunavointa lui, sa nu fie neaparat gratuita.

Prin conectarea la o retea de date nesecurizata, exista posibilitatea  ca, fara voia dumneavoastra, sa permiteti accesul la PC-ul dumneavoastra, la telefonul dumneavoasta mobil, si in general, la orice dispozitiv cu care accesati respectiva retea, si prin intermediul acestora, la toate informatiile pe care dumneavoastra le vehiculati in retea, respectiv date despre conturi, date personale s.a.m.d. oricui detine reteaua respectiva.

Faptul ca nu platiti corespondentul celor cativa euro pe luna, atat cat costa abonamentul de internet, nu este chiar cea mai mare economie pe care sunteti capabil sa o faceti, daca va vine cheful sa faceti tranzactii financiare in aceste conditii de securitate 0.

wire3Sa ne imaginam urmatorul scenariu, nu foarte utopic si nici foarte complicat:

Sa presupunem ca sunteti posesorul unui cont pe PayPal sau orice alta forma de transfer de bani online, pe care o accesati, avand atasat un cont de e-mail si un card/cont bancar de orice fel si la oricare banca.

Este suficient chiar si pentru un hacker debutant sa afle in aceste conditii parola e-mailului dumneavoastra, implicit datele contului PayPal, sa intre in contul acesta si sa ataseze un alt card de acelasi fel cu al dumneavoastra in locul celui original.

Ii mai ramane doar sa astepte sa virati banii in ceea ce credeti ca este contul dumneavoastra obisnuit. Habar nu veti avea de faptul ca virati, de fapt, banii intr-un cont nou, si de acolo…

Acest scenariu poate fi cat se poate de real, iar fazele cu „prinde orbul…”, implica transferul banilor din cont in cont, pana dispar fara urma.

In aceste conditii, eu , una, ma gandesc de 10 ori inainte de a ma conecta la o retea de date cu numele „Intra neamule, ca-i moka”.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.