Cum iti poate distruge calculatorul, un simplu stick de memorie

/ Hardware, Securitate IT, Tehnologie / 4714 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 3,50 din 5)
Încarc...

Un mare pas inainte,  in ceea ce priveste stocarea datelor, a fost facut prin descoperirea si  perfectionarea stick-urilor de memorie. 

In cativa ani, toata lumea a uitat de banalele si incomodele, dar mai ales sensibilele floppy, si imediat si de la fel de sensibilele desi mult mai incapatoarele CD-uri sau DVD-uri.

 

Toti cei care utilizeaza in mod frecvent un calculator, au cel putin un stick de memorie mai mare sau mai mic. Fiecare dintre noi, il introducem fara nici o apasare in portul USB si de aici, imediat ce este recunoscut de calculator, incepe dansul.

V-ati gandit vreodata cat de periculos poate fi un astfel de spatiu de stocare? Marturisesc ca mie, pana a nu mi se atrage atentia, nici prin cap nu mi-a trecut sa imi indrept atentia catre banalul stick.

Ce pericole ne pasc? Din nefericire mult prea multe, avand in vedere fapul ca stickul de memorie este o poarta accesibila si foarte comoda pentru instalarea in calculatorul utilizatorului, de programe backdoor, sau malware-uri.

 

Cum le putem evita? Pana mai acum cateva saptamani v-as fi recomandat achizitionarea de la firme bine-cunoscute in domeniu, care sa asigure prin chiar brandul lor, protejarea clientilor impotriva acestui tip de atac. Dupa incidentul cu Lenovo, ma retin sa mai dau astfel de sfaturi.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoate ca o masura logica de precautie ar fi formatarea stick-ului inainte de utilizare, insa acest lucru nu va protejeaza de o companie care isi doreste cu tot dinadinsul sa intre in PC-ul dumneavoastra. Din acest punct de vedere, stocarea in cloud a datelor esentiale nu este neaparat o idee proasta.

Daca acest lucru vi se pare destul de grav, ei bine, mult mai grav este  atunci cand stick-ul este prost fabricat si ca urmare, va trimite o tensiune negativa in portul USB al computerului unde este inserat, ceea ce distruge fizic computerul respectiv.

 

Daca sunteti ca si mine, si aveti in calculator aproape tot (nerecomandabil, stiu, dar trebuie sa recunoasteti, ca si mine, de altfel, ca sigur maine o sa va faceti copia de siguranta, sau cel mai tarziu , luni), practic, un stick prost fabricat nu doar ca va lasa fara calculator, dar va poate crea mari si grave pierderi, parte dintre ele imposibil de recuperat.

De aceea, solutia celor de la Apple de a permite un singur acces USB la MacBook -ul lor abia lansat (subiect pe care l-am discutat deja aici), este cea mai desteapta gaselnita. Faptul ca esti obligat, practic sa utilizezi un hub de conectare multipla, protejeaza unitatea de orice stick prost manufacturat.

 

Desi initial mi s-a parut o manevra care limiteaza si incurca, discutand cu mai multe persoane, am ajuns sa inteleg ca, de fapt, este o masura necesara si aproape obligatorie de protectie, mai ales in momentul in care pe piata apar tot felul de firme producatoare de dispozitive care permit stocarea datelor, care de care mai incapatoare, care de care mai ieftine.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.