Casa inteligenta – Ce este si ce avantaje ofera?

/ Stirile Editiei, Tehnologie / 5012 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Orice spatiu poate fi transformat intr-o “casa inteligenta”, indiferent daca este un apartament, un birou sau o casa de vacanta. Conexiunile puternice sunt cele care o fac inteligenta. Vezi tot ceea ce trebuie sa cunosti despre casele inteligente si cum poti o poti transforma pe a ta!

Fiecare casa inteligenta este diferita

Nu exista o definitie oficiala pentru casele inteligente. Diferentele sunt date de dispozitivele inteligente prezente in casa, precus si de numarul acestora.

Probabil cea mai potrivita definitie este aceea ca o casa inteligenta este o zona locuibila cu tehnologie conectata menita sa imbunatateasca confortul locuintei. Aceasta poate include termostate inteligente, becuri inteligente, prize inteligente, interfoane si yale inteligente, sau asistenti vocali cum ar fi Google Assistant sau Alexa. Ar putea fi o combinatie intre cele de mai sus sau toate cele enumerate.

Ce este o casa inteligenta pentru tine depinde de obiectivul propus, de dispozitivele existente, posibilitatile tehnologice, dar si de cat doriti sa cheltuiti.

Termostatele inteligente sunt programabile

In urma cu cativa ani, termostatele inteligente au fost primele dispozitive inteligente care au fost cumparate de proprietarii de apartamente.  Cu ajutorul inteligentei artificiale, un termostat inteligent va va invata programul de placat spre birou sau de venit acasa, temperatura pe care o preferati iarna sau vara etc.  Apoi, va lua singur decizii in a controla temperatura pe baza acestor informatii.

Becuri inteligente sau prize cu control vocal

Becurile sau prizele inteligente vin in diverse forme. Acestea nu necesita cunostinte de instalare, in timp ce intrerupatoarele inlocuiesc dispozitivele existente.

Becurile inteligente, cum ar fi de exemplu Philips Hue, vin intr-o gama de culori pe care le puteti schimba foarte usor. Insa veti avea nevoie de un bec pentru fiecare sursa de lumina pe care o doriti inteligenta, ceea ce inseamna costuri destul de mari. Un comutator inteligent de lumina, cum ar fi cel fabricat de Lutron, poate avea un cost egal cu unul sau doua becuri inteligente, insa controleaza mai multe sau toate luminile dintr-o camera. Dar nu veti avea disponibila si optiunea de schimbare a culorilor. De obicei, fiecare optiune are integrare vocala, desi uneori este necesar un hub.

Interfoane sau yale inteligente

Nu doar interiorul casei tale poate fi controlat cu ajutorul telefonul sau tabletei. Cu ajutorul unui sistem de acces cum ar fi Schlage’s vei avea mai mult control asupra cine poate intra in casa ta. Mult mai usor decat sa faceti o copie a cheilor, puteti oferi un PIN sau acces in aplicatia de acces in locuinta, iar accesul poate fi revocat oricand. Instalarea unui astfel de sistem de acces nu este mai dificila decat inlocuirea unei yale standard, dar este o modalitate mult mai usoara de a intra intr-o casa inteligenta.

Interfoanele inteligente sunt putin mai dificil de instalat, in functie de varianta aleasa. Acestea va ofera posibilitatea de a inregistra imaginile cu persoanele care se apropie de usa sau daca este detectata o alta miscare. Cu ajutorul acestora, vei putea vedea daca de exemplu un membru al familiei a ajuns in fata locuintei inaintea ta si ii poti oferi acces imediat.

Asistentii vocali fac legatura intre toate dispozitivele inteligente

Asta inseamna ca poti controla o camera intreaga sau o intreaga casa – si poti crea rutine de automatizare care sa aiba grija de anumite lucruri pentru tine. Daca uiti frecvent sa opresti luminile sau sa inchizi usa inainte de a pleca, o rutina zilnica poate rezolva problema.

La fel ca un hub smarthome, fiecare dispozitiv conectat la asistentul vocal poate fi controlat dintr-o singura aplicatie. Este mult mai usor decat sa ne amintim ce aplicatie controleaza fiecare dispozitiv.

Aproape fiecare casa inteligenta este diferita, iar acest lucru nu este o surpriza pentru ca in general casele sunt foarte diferite. Indiferent daca locuiesti intr-un apartament sau intr-o casa cu mai multe familii, poti conecta spatiul de locuit la o retea pentru a obtine un nou tip de control asupra casei tale. La sfarsitul zilei, o casa inteligenta este ceea ce vrei tu sa fie.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.