Ce este tehnologia 5G și de când va fi disponibilă în România

/ Tehnologie, Internet, Stirile Editiei / 2778 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

În prezent, tehnologia 4G aduce în prim plan viteză generoasă de transfer a informațiilor și nu pune probleme mari nici unui dispozitiv conectat la internet. Însă, odată cu evoluția din domeniul tehnic apare și tehnologia 5G care promite performanțe deosebite. Descoperă ce este și de când va fi disponibilă.

Tehnologia 5G este modalitatea avansată de transmitere a datelor către aparatele mobile, cu standard de funcționare care prevede viteze de până la 10 de Gbit pe secundă și o valoare cu până la de 20 de ori mai mare decât cea din prezent. Este o tehnologice cu o interfață modernizată, care constituie o eficiență mult mai mare față de tehnologia 3G și 4G.

Care sunt avantajele tehnologiei 5G

Viteză mare de transfer și acces

Unul dintre avantajele majore ale tehnologiei 5G este viteza de descărcare a unui film HD în cel mult un minut. Cu o rată de descărcare de până la 1GB pe secundă, tehnologia nouă ar putea avea rezultate aproape instantanee. Fișierele de mari dimensiuni se pot descărca într-un timp scurt pe telefonul mobil, aplicațiile mobile pot funcționa la capacitate maximă, iar mail-urile de pe orice dispozitiv pot ajunge imediat cum ai apăsat butonul send.

Dezvoltarea puternică a IOT (Internet of Things)

Tehnologia 5G poate permite conectarea simultană a mai multor dispozitive, de la telefoane mobile, până la electrocasnice și automobile, datorită capacității sale. Pe scară largă, datorită acestui beneficiu, se pot automatiza mai multe lucruri, printre care supravegherea mai rapidă a unor echipamente și implicit anunțarea în timp util a eventualelor nereguli, controlul asupra mașinilor, locuințelor sau device-urilor, dar și infrastructura eficientă a transporturilor.

Conexiuni de bună calitate

Din cauza numărului mare de utilizatori și a traficului concomitent, în prezent piața de internet riscă să devină suprasaturată. Tehnologia 5G poate face conexiuni mai clare și de mai bună calitate. De asemenea, poate îmbunătăți comunicarea între device-uri și utilizatori, iar serviciile medicale precum consultațiile, care nu necesită vizită în cabinetul medicului specialist, pot fi făcute de acasă printr-o monitorizare facială a pacienților.

Diferența dintre tehnologia 4G și 5G

Spre deosebire de frecvența pe care o folosește tehnologia 4G, de sub 6GHz, tehnologia 5G va opera cu frecvențe radio cuprinse între 30 GHz și 300 GHz. Datorită rapidității, nu vor mai exista întârzieri de câteva secunde, ci acestea vor fi de sub o milisecundă.

Când ajunge tehnologia 5G în România

Începând din acest an, mai multe rețele de telefonie mobilă au început testarea noii tehnologii, iar implementarea ei a fost făcută cu succes în unele zone ale țării. Noua viteză a internetului ar trebui să fie oficială în toată țara în viitorul apropiat de către toți mai mulți operatori de pe piață.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.