Cu telefonul in garda!

/ Internet, Securitate IT / 2608 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Pe masura ce internetul si mai ales dispozitivele mobile fac parte din ce in ce mai mult din viata noastra, atat sub aspect profesional, cat, mai ales din viata personala, in aceeasi masura, creste pericolul ca date semnificative sa ajunga la discretia unor persoane rau-intentionate, care sa isi permita ca, odata intrate in posesia lor, sa aduca prejudicii mai mari sau mai mici nu doar situatiei noastre financiare, dar si intimitatii si  aspectelor strict personale ale activitatilor noastre zilnice.

In aceste conditii, orice aspect al vietii noastre poate fi considerat vulnerabil, poate deveni imediat public sau poate sa lezeze interesele de moment.

Nu este un secret pentru nimeni faptul ca, din ce in ce mai multe firme isi verifica viitorii angajati pe retele de socializare sau pe site-uri matrimoniale sau cu aspect de matrimoniale, blocand pe aceste temeiuri angajarea unor persoane care, chiar daca isi demonstreaza competenta in domeniu, prin viata  lor privata afisata in acest mod, nu cadreaza cu tiparele declarate de angajator.

hack1Nici organizatii guvernamentale, firme cu renume, nu reusesc sa controleze datele  si informatiile pe care le detin, mai ales in contextul in care, multitudinea si varietatea dispozitivelor de pe care se acceseaza internetul creste de la o zi la alta, iar protejarea acestor dispozitive impotriva atacurilor pe internet, devine o sarcina mai mult decat dificila.

In timp ce APT-urile (Advanced Persistent Threats) vaneaza tinte guvernamentale sau corporatii cu sisteme complexe de protectie impotriva scurgerilor de informatii, o tendinta noua, de intruziune in informatiile detinute de afaceri mici si mijlocii, sau chiar in computerele personale, se manifesta din ce in ce mai intens in ultima vreme, producand efecte aproape la fel de suparatoare ca si atacul asupra „marilor jucatori”.

Dispozitivele mobile insuficient protejate si care fac parte integranta din viata noastra de zi cu zi, reprezinta „calul troian” care faciliteaza accesul hackerilor la datele noastre personale.

Care este scopul, in ceea ce priveste dispozitivele mobile personale? Sigur ca furtul de bani, in ultima instanta. Ce pot face hackerii pentru asta? Sunt cateva directii:

  • Transferul de bani prin intermediul telefonului. Aceasta practica devine din ce in ce mai utilizata in randul populatiei si presupune scoaterea fondurilor din contul personal si transmiterea acestora catre un alt cont printr-un simplu sms. Un hacker cu ceva experienta in domeniu, poate, fara sa aiba prea multa bataie de cap, sa faca asta in interesul sau personal, de aceea, cel mai bine este sa va TINETI TELEFOANELE TOT TIMPUL LA DUMNEAVOASTRA! Sub nici o forma acestea nu trebuie inmanate nimanui, indiferent de situatie.
  • Spionajul. Orice hacker cu ceva experienta poate sa capete acces la telefonul dumneavoastra, sa il foloseasca pentru a va spiona prin intermediul acestuia, sa mareasca volumul microfonului s.a.m.d. Ceea ce ieri-alataieri parea de domeniul stiintifico-fantasticului, acum sunt lucruri uzuale, pentru care, de multe ori aveti surpriza sa gasiti tutoriale pe Youtube !!!!

Cum se pot evita astfel de neplaceri? Iata cateva reguli primordiale:hack2

  1. Nu uitati niciodata de parole! Chiar daca ati cumparat telefonul acum 5 minute, prima operatiune pe care o executati, trebuie sa fie setarea parolei. Suna enervant, stiu, insa e atat de util. Nu uitati sa va protejati si casuta vocala, si evitati parolele logice (care, desi sunt mai usor de tinut minte, sunt usor de replicat de catre hackeri). De exemplu, anul nasterii il puteti gasi in orice CV uploadat pe internet, in contul dumneavoastra de facebook sau Twitter, s.a.m.d. numele sotului, al copiilor, s.a. de asemenea. Parole de genul „qwerty” sunt de multa vreme fumate. Amestecati litere cu cifre, in modul in care sa nu va fie foarte greu sa le folositi si nu va limitati la 4 caractere. Si cel mai util ar fi sa va schimbati parolele ( in nici un caz intre ele) frecvent.
  2. Opriti din cand in cand telefonul. Sigur, sau mai mult ca sigur, nu este neaparata nevoie sa fiti permanent in contact cu persoanele care sunt inscrise in agenda dumneavoastra. Daca va permiteti sa inchideti chiar si cateva ore pe saptamana telefonul, nu va sfiiti sa o faceti. Acest simplu gest va poate scapa de ceva belele .
  3. Updatati-va constant setarile. Setarile cu care v-ati cumparat dispozitivul mobil sunt cele la momentul la care s-a petrecut achizitia. Firma producatoare transmite periodic o serie de updatari, in special pentru sistemul de securitate al dispozitivului, si nu e deloc o idee buna sa nu beneficiati de ele.
  4. Evitati sa utilizati telefoane second-hand. Aceste constituie o reala amenintare prin softurile deja instalate pe ele si care nu sunt neaparat anulate in momentul in care se petrece achizitia.
  5. Evitati sa vindeti dispozitivul dumneavoastra mobil oricarei alte persoane. Datele stocate in el, sunt valoroase si este putin probabil sa aveti garantia ca nu va avea nimeni acces la acestea, odata ce telefonul nu mai este in posesia dumnavoastra.
  6. Instalati aplicatii anti-furt care sa va permita sa blocati de la distanta telefonul prin intermediul unui sms, sa permita formatarea de la distanta a acestuia prin sms, si sa permita localizarea telefonului prin GPS. Efortul va  va fi rasplatit, cu siguranta, chiar daca hotul nu este o persoana neaparat interesata de datele existente in memoria dispozitivului.
  7. Opriti  bluetooth-ul si verificati-l periodic. Marea majoritate a atacurilor care ajung sa puna stapanire pe telefonul dumneavoastra au loc prin intermediul acestei „porti”.
  8. Dezactivati casuta vocala daca providerul nu va ofera protectie prin parola. Simpla utilizare a ID-ului respectiv, a numarului dumneavoastra de telefon , nu este nici pe departe suficienta.
  9. Evitati sa downloadati programe de pe surse in care nu aveti incredere (link-uri transmise prin e-mail de catre persoane pe care nu le cunoasteti sau carora nu le-ati cerut astfel de link-uri)
  10. Faceti back-up periodic pentru dispozitivul dumneavoastra mobil pe orice alt dispozitiv, inclusiv in cloud si aveti grija sa protejati cu parola fisierul respectiv, pentru a nu permite sa se creeze o bresa la acest nivel.

Intrebarea la care ar trebui sa cautam raspuns este: Ar trebui sa devenim paranoici in ceea ce priveste dispozitivele noastre mobile? Probabil ca nu. Cu un sistem minim de protectie de acest fel, avem sansa de a descuraja atacurile cele mai frecvente. Restul tine de cat de decis este hackerul care va ataca, sa piarda timp cu telefonul dumneavoastra doar ca sa afle reteta de muraturi a bunicii.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.