Desalinizarea apei cu ajutorul energiei solare

/ Stirile Editiei / 3088 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Cercetatorii au descoperit o metoda putin costisitoare si eficienta de a desaliniza apa, care ar putea economisi sume imense de bani, intrucat ea foloseste exclusiv energia solara.

Procesul de desalinizare a apei este in esenta deosebit de simplu, insa este extrem de costisitor si necesita consumul unei cantitati mari de resusrse naturale. Initial, apa preluata din natura este trecuta de mai multe ori prin diferite filtre pentru a elimina materia solida din continutul acesteia, dupa care este captata in recipiente voluminoase unde este incalzita pana la temperatura de fierbere. Aburii sunt captati si transportati prin intermediul unui sistem complex de tubulatura pana in locul in care se vor condensa. Acest proces este repetat de mai multe ori, pana cand apa ajunge in parametrii optimi pentru consum.

Noua metoda de desalinizare ar putea veni initial in ajutorul celor peste un miliard de omeni care inca nu au acces la o sursa stabila de apa potabila naturala, intrucat ar putea fi folosita sub forma unei statii de mici dimensiuni (care ar putea eventual asigura alimentarea cu apa potabila pentru o familie) sau si la dimensiuni mai ample pentru a satisface cererea unei comunitati de dimensiuni restranse). Sistemul deosebit de eficient poate deveni solutia perfecta pentru alimentarea cu apa potabil in zonele cu terenuri cu salinitate ridicata, in sate sau comunitati izolate, unde infiintarea si intretinerea unei retele de apa potabila ar presupune costuri foarte ridicate, dar are si avantajul de a asigura apa potabila pe yachturi sau vase de croaziera, reducand simtitor nevoia de alimentare cu apa de la tarm.

Sistemul se bazeaza pe o membrana poroasa, folosita pentru distilare. Apa sarata incarcata cu minerale si impurificata cu impuritati solide, la temperatura de fiebere, trece de o parte a membranei, iar de partea cealalta trece apa proaspata. Vaporii de apa migreaza de la sine, fara nici un fel de consum energetic, dinspre partea fierbinte catre cea rece.

Aceasta tehnica, are la baza principiul osmozei, diferenta o face faptul ca nanoparticulele din membrana poroasa convertesc energia solara in caldura, astfel nu va fi nevoie de niciun fel de generator si consumul de resurse naturale va fi redus considerabil, reducand prin aceasta, totodata semnificativ costurileprocesului de purificare.

Noul sistem a reusit performanta de a produce 6 litri de apa potabila pe metru patrat intr-o singura ora, iar dezvoltatorii spun ca acest mecanism este stabil si pentru dimensiuni mai mari, astfel se poate realiza si la o scara mai mare fara a ne face griji de eventualele accidente.

Membrana se curata simplu prin spalare impuritatile care o colmateaza depunandu-se sub forma de depozit solid pe o parte a acesteia indepartarea lor nefiind dificila. Pentru o eficientizare maxima a procesului, malul acumulat poate fi separat in substante minerale si din acest punct de vedere, in functie de caracteristicile apei utilizate, se pot obtine namoluri utile pentru industrie ( aur, argint, crom, fier, etc.) separarea chimica a acestora fiind cu mult mai ieftina decat cheltuielile cu mineritul, protejand totodata si mediul inconjurator si conservand minereurile din scoarta terestra.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.