Facebook, Google, Microsoft și Twitter își unesc forțele pentru protecția și portabilitatea datelor

/ Internet, Securitate IT / 4321 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Odată ce ați ales un abonament pentru un anumit serviciu sau o rețea socială, este greu să renunțați. Ștergerea Facebook inseamnă pierderea conexiunilor cu prietenii, fotografiile și amintirile. Anularea Spotify Premium sau Apple Music inseamnă pierderea tuturor playlist-urilor tale preferate.

Cu alte cuvinte, aveți multe date care se pot pierde și nicio modalitate de a le transfera de la un serviciu la altul. Dar, în urma deciziei GDPR a Uniunii Europene, aceasta s-ar putea schimba în bine.

Microsoft, Google, Facebook și Twitter au lăsat deoparte divergențele și și-au unit forțele pentru a crea Proiectul de transfer de date, un cadru open-source găzduit de Github conceput pentru a „ajuta utilizatorii să își mute în sigurantă și fără probleme datele între furnizorii de servicii”.

Într-o postare pe blog, Google a subliniat scopul inițiativei de a crea un „set de formate de date standardizate care pot fi utilizate de oricine”. Orice companie participantă va oferi clienților opțiunea de a converti datele lor din API-ul propriu în format open source.  Apoi, acei clienți pot incărca aceste date într-un alt serviciu concurent și, ulterior, pot șterge contul serviciului vechi.

„Portabilitatea și interoperabilitatea sunt esențiale pentru inovare”, iar „Facilitarea accesului individual la servicii facilitează concurența, permite persoanelor să încerce noi servicii și le permite să aleagă ofertă care se potrivește cel mai bine nevoilor lor”.

În articolul postat pe blog al Microsoft, care anuntă inițiativa, se subliniază faptul că „standardele puternice de confidențialitate și securitate” reprezintă un punct esențial al proiectului. Scopul lor este de a împiedica accesul neautorizat la date, precum și de a se asigura că oamenii știu ce informații oferă și cum vor fi utilizate.

În urma scandalului Cambridge Analytica, Facebook a permis utilizatorilor să descarce datele care au fost colectate. Dar acum Facebook a făcut pasul de a lăsa utilizatorii să transfere aceste date unui concurent, dacă aceștia aleg acest lucru.

Probabil și alte companii importante se vor alătura grupului în viitorul apropiat. Proiectul Transferului de Date facilitează procesul clienților de a renunța la un serviciu ori de câte ori doresc. Acest lucru ar putea fi un motiv pentru pentru care unele companii să nu se alăture proiectului.

Unele companii mai mici ar putea, de asemenea, să spere că, dacă se alătură, vor putea convinge utilizatori site-urilor precum Twitter și Facebook să treacă la serviciile lor, folosind platforma comună de date.

Dar, companii mari precum Apple, se vor alătura? Numai timpul ne va spune, deși consumatorii și parlamentarii le-ar putea presa să accepte portabilitatea de date ca fiind noul standard al industriei.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.