Scurta lectie despre camerele smatphone-urilor

/ Stirile Editiei / 1665 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Unul dintre dispozitivele care influenteaza in mod covarsitor decizia de achizitionare a unui smartphone in detrimentul altuia, il reprezinta camera incorporata.
Cumparatorii smartphone-urilor se asteapta sa achizitioneze o camera de calitate superioara, care sa le permita fotografierea cu maxima acuratete, tendinta generala fiind de a renunta la camerele foto clasice, cel putin pentru fotografiile instantanee, pentru fotografii amatori, telefoanele mobile fiind mult mai la indemana, mai accesibile si din ce in ce mai performante.
ID-10092904

Camera frontala este si ea deosebit de importanta, mai ales pentru persoanele care doresc sa o utilizeze pentru realizarea selfie-urilor, dar cat de importanta este, si mai ales cum alegem camera in functie de ce anume ne dorim de la ea, vom discuta mai pe larg in cele ce urmeaza.

Camerele smartphone-urilor au doua componente principale in structura lor, si anume, senzorul si lentilele, fara de care nu se poate realiza o fotografie.

Senzorul este partea care efectiv imprima imaginea, iar pentru smartphone-uri, in general senzorii sunt CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor). Principiul este simplu, atunci cand software-ul camerei solicita o imagine, senzorul ii furnizeaza toate informatiile necesare.

Un alt tip de tehnologie este CCD (charged-coupled device), insa este deosebit de energofaga si consuma prea mult pentru a putea fi folosita la smartphone-uri, chiar daca sunt senzori de calitate mai buna.
Lentilele sunt o colectie de elemente de plastic sau sticla, fiecare cu scopul specific, fie de a focusa imaginea pe senzor fie de a dimensiona imaginea pentru a se potrivi pe senzor.
Camerele cu autofocus, au un motor care modifica pozitia pachetului de lentile fata de senzor pentru a mari sau micsora imaginea.
Lentilele de sticla sunt cele mai performante, insa sunt destul de grele si de casante pentru a putea fi folosite la o camera de smartphone.

Image courtesy of stockimages and adamr/ FreeDigitalPhotos.net


Alte articole din aceeasi sectiune