Imi vand smartphone-ul! Cum il pregatesc?

/ Securitate IT, Software, Stirile Editiei, Telefoane mobile / 3172 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Vin ofertele de sarbatori si vrei sa iti schimbi telefonul? Nu e o idee rea sa il vinzi pe cel vechi ca sa faci rost de o parte din bani. Pe langa tranzactia propriu-zisa, poate ar trebui sa iti faci un plan de bataie in ceea ce priveste curatarea aparatului de datele tale personale, chiar daca il vinzi unui cunoscut. Stii ce trebuie sa faci pentru a curata telefonul mobil inainte de a il vinde?

Nici o masura pe care o puteti lua, nu e prea mult sau nu este paranoida/gratuita, chiar daca asa poate sa para. 

De ce? Ca sa va convingeti, poate ar fi bine sa discutati cu cineva specializat in recuperare de identitati, sau, de ce nu, chiar cu un hot de identitati.

 

Un experiment foarte interesant este cel facut de catre Robert Siciliano, unul dintre expertii in furtul de identitate, care a cumparat 30 de telefoane second-hand de pe un site specializat- Craigslist. Cand a verificat ce anume se mai poate afla despre fostii posesori din telefoanele vandute pe internet, a ramas stupefiat.

Marea majoritate nu au facut minimul efort de a sterge nici macar datele clasice sau cele cu importanta majora, restul au sters mesaje si lista de apeluri si practic detalii de acest fel, de-a dreptul neinteresante, lasand accesibile informatii de tipul datelor de cont bancar, numere de asigurari sociale (foarte importante pentru americani, aceste numere fiind esentiale inclusiv la angajare), datele de accesare a cardurilor, dar si multe alte date esentiale.

 

Ce anume poate face cineva rau-intentionat cu toate aceste date? Va puteti imagina, cred. Sper.

Faptul ca posesorii acestor telefoane au scos cartela SIM si cardul de memorie, nu i-a ajutat foarte mult. Un telefon fara SIM nu se poate conecta la retea. Atat! Sa nu uitam faptul ca smartphone-urile sunt mini-calculatoare la purtator, si ca atare,  pot stoca in memorie cantitati mult mai mari de informatie decat ne-am imagina vreodata, informatii care devin accesibile oricui poate sa acceseze reteaua.

In general, oamenii considera telefonul mobil mult mai sigur decat un calculator, si de aceea nu multa lume se preocupa suficient de securitatea datelor stocate acolo.

 

Ce se poate face pentru a ne pune la adapost? In primul rand este imperios necesar sa aveti din prima secunda setat un cod PIN care sa blocheze accesul la datele dumneavoastra personale, si aveti grija sa updatati intotdeauna setarile de securitate.

Ca sa stergeti din telefon datele dumneavoastra si sa reduceti la minimum riscul de a avea neplaceri din acest motiv, este cel mai sigur ca in primul rand sa faceti un backup al telefonului inainte de orice procedura.

Downloadati o aplicatie de curatare cum este , de exemplu iErase sau, daca vreti, ShreDroid, aplicatie pusa gratis la dispozitie de Google Play, oricare dintre aceste aplicatii fiind prezentate sub forma de tutoriale pe internet.

 

Asigurati-va ca ati sters complet memoria interna a telefonului dumneavoastra.

Descarcati un software care sa includa un SIM card lock (va recomandam cu cea mai mare caldura SecureAnywere Mobile Premier, una dintre aplicatiile nu foarte scumpe) dar este buna orice aplicatie care este capabila sa faca acelasi lucru.

Salveaza undeva ID-ul telefonului tau pentru a putea avea o baza de plecare in cazul in care va este furat sau il pierdeti. Pe baza ID-ului, este mult mai simplu sa fie localizat smartphone-ul, ajungeti mai repede la el si sunt mai putine sanse sa pierdeti si altceva in afara telefonului.

Chiar daca urmati toti acesti pasi cu sfintenie, nimic nu va garanteaza eficienta, cu atat mai mult cu cat, dispozitivele de telefonie mobila evolueaza mult mai repde fata de metodele de protejare a lor. Pe de alta parte, persoanele care se ocupa cu furtul de identitate sunt din ce in ce mai specializate in fructificarea oricarei brese din sistemul de securitate al telefoanelor mobile.

Este, de asemenea, nerecomandabil sa lasati grija curatarii datelor personale din telefonul dumneavoastra pe seama unor prieteni mai mlt sau mai putin specializati in astfel de activitati, si cu atat mai putin unei firme de acest fel. Daca dumneavoastra nu aveti siguranta de a face treaba de calitate, mai ales ca sunteti direct interesati, e putin probabil sa gasiti o firma cu angajati mai insistenti.

Avand in vedere aceste argumente, sunteti sigur ca identitatea dumneavoastra merita cei cativa banuti pe care i-ati putea economisi prin vanzarea telefonului vechi?


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.