Atentie, televizorul ne asculta!

/ Hardware, Securitate IT, Stirile Editiei, Tehnologie / 2736 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Suntem inconjurati de diverse dispozitive si device-uri setate sa ne asculte si sa ne indeplineasca dorintele, speram noi la figurat, insa… se pare ca sunt clar setate sa le asculte si la propriu.

Cum vorbirea este cea mai larg raspandita metoda de comunicare, sigur ca un dispozitiv atat de banal, cum este televizorul, daca poate fi controlat prin voce, este la mare cautare. De ce sa cauti disperat pe canapea telecomanda, sau sa te  zgarii cu partenerul de viata pentru doua click-uri  la jumatate de an? Vocea iti e mereu, ca sa zic asa, aproape.

tv3Cand insa realizam ca televizoarele sunt setate sa „asculte” discutiile  care se desfasoara in imediata apropiere, totul devine mult mai complex.

 

Nu este cazul sa ne cramponam doar de televizoarele de la Samsung, controlate prin voce, care ar fi capabile sa inregistreze discutiile din livingul dumneavoastra. Asistentul virtual Siri de la Apple, sistemul Kinect de la Xbox, Voice Search-ul de la Google sau aplicatia Echo de la Amazon, fac exact acelasi lucru: ASCULTA. Cu alte cuvinte transforma informatia sunet, cererile exprimate vocal, in informatie cuantificabila.

 

Ca si mult incriminatele televizoare ale ghinionistilor de la Samsung, la Voice Search de exemplu, formula „OK, Google”, comanda o actiune. Pentru aceasta, vocile noastre trebuie constant monitorizate, dispozitivul fiind obligat sa „invete” cuvintele rostite de noi, ascultandu-le, inregistrandu-le.

Ingrijorarea ca pot fi inregistrate fara acordul dumneavoastra convorbirile private, este , intr-adevar putin tardiva in aceste cazuri.

 

Nimeni nu isi doreste si nici nu ia in calcul sa ii fie invadata intimitatea, viata privata, iar scenariile Big Brother-iste genereaza adevarate isterii in masa.

Cu alte cuvinte, atat cei de la Samsung, cat si producatorii tuturor dispozitivelor care inregistreaza sub o forma sau alta vocea umana, ar trebui sa stie exact pana unde pot sa „intinda coarda” ascultarii, ce anume este permis sa inregistreze si ce anume nu, si mai ales cine si in ce conditii poate accesa aceste inregistrari.

 

Formularea initiala a celor de la Samsung conform careia informatiile inregistrate pot fi accesate de reprezentanti de terta parte, omitand sa precizeze cu exactitate cine anume fac parte dintre  persoanele de terta parte ( fizice sau juridice), este destul de iritanta.

Omitand sa explice, de asemenea, si cum anume acestia intra in posesia inregistrarilor, cum anume se realizeaza inregistrarea conversatiilor si ce anume si prin ce canal sunt ele transmise, Samsung nu face decat sa exacerbeze paranoia.

 

Stocarea si transmiterea inregistrarilor „voce” reprezinta un aspect ingrijorator mai ales avand in vedere cresterea criminalitatii in domeniul securitatii IT, avand in vedere faptul ca nu exista setari de siguranta 100% garantate in acest moment, indiferent despre ce anume protectie discutam.

Firme mari care investesc anual miliarde de euro sau dolari in securizarea datelor personale, cad una cate una prada hacker-ilor sau spammer-ilor din  ce in ce mai versati.

tv2Problemele ridicate odata cu descoperirea facuta in ceea ce priveste televizoarele smart sunt complexe, respectiv , este destul de clar faptul ca atunci cand achizitionati un astfel de televizor cu comanda vocala, va asumati si background-ul inregistrarii convorbirilor din camera unde il amplasati.

 

Pe de alta parte , nu va asumati aspectul violarii intimitatii si a spatiului privat si al utilizarii informatiei  inregistrate fara acordul dumneavoastra, sau ca sa fim mai expliciti, utilizarii intregistrarilor in alte scopuri decat cele pentru care ati achizitionat acest tip de televizor. Daca va e teama de  faptul ca informatiile inregistrate pot fi folosite fara acordul dumneavoastra, cel mai sigur este sa nu cumparati un televizor smart, sau daca totusi o faceti, sa renuntati la comanda vocal a a acestuia.

Utilizarea tehnicii si tehnologiei moderne cere compromisuri pe care le puteti face sau nu, dar asta impacteaza asupra comoditatii dumneavoastra.

 

Daca, pe de alta parte considerati ca dispozitivele cu control vocal nu sunt suficient de evoluate pentru a putea fi folosite impotriva dumneavoastra, va asiguram ca se fac progrese rapide in acest domeniu.

Va ingrijorati de ce ar putea ” auzi ” televizorul dumneavoastra in living? Ia incercati sa va ganditi la smartphone-ul dumneavoastra cu comanda vocala, pe care il aveti in permanenta asupra dumneavoastra, la servici si acasa, ba chiar si in dormitor.

Ar fi interesant de aflat daca televizoarele comandate prin gesturi ( he, he , he , tot Samsung a avut ideea ), fac si inregistrari video, tot in beneficiul unei „terte parti”.

 

Ceea ce totusi ramane de facut, este adaptarea legislatiei  la evolutia tehnologica, pentru a se reglementa clar ce anume poate face producatorul acestor dispozitive cu datele inregistrate.

Alegerea finala va apartine, totusi, pentru ca frica pazeste pepenii, nu-i asa? Cel mai sigur este sa utilizati  dispozitive ceva mai putin inteligente, daca aveti probvleme in a expune spatiul dumneavoastra privat tertelor parti ale fiecarui producator de… sa zicem, storcatoare de fructe comandate prin gesturi, mimica fetei sau voce.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.