Supercomputer, urmatorul pas

/ Evenimente IT, Hardware / 3139 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

tianhe-2Statele Unite, Japonia si China sunt, de ceva vreme,  in cursa pentru cel mai performant supercomputer din lume. Pana la aceasta ora, Tianhe-2, de provenienta chinezeasca (la conceptia caruia a participat o echipa a China National University of Defense Technology) este leaderul in domeniu, insa Japonia promite ca in anul 2020 va aduce pe piata o versiune mult mai performanta, diferit conceputa fata de antecesoarele sale.

Dispozitivul ar trebui sa fie creat de o echipa formata din cei de la Fujitsu in colaborare cu o echipa de specialisti de la Institutul Japonez de Cercetare, RIKEN, aceeasi formula care a creat si actualul supercomputer japonez, K2, care ocupa locul 3 mondial din punct de vedere al performantelor.

Parte a proiectului national japonez, Flagship 2020, cel mai performant supercomputer ar trebui sa fie de 100 de ori mai performant decat actualul K-2, iar prezentarea intentiei japonezilor a avut loc azi la conferinta Supercomputing 15 din Austin.

Bazat pe un sistem eterogen de operare, Linux, acest supercomputer are ca target principal crearea conditiilor de utilizare a  „6D mesh”, design hexadimensional capabil sa faciliteze conexiunea simultana a unui numar mult mai mare de  procesoare, memorii si spatii de stocare externe, decat orice alt computer existent la aceasta ora in lume.

Leaderul proiectului, dr. Yutaka Ishikawa ne asigura ca acest super computer va deveni realitate, gratie modului diferit de abordare a structurii acestuia si a tehnologiilor pe care le inglobeaza.

In acelasi timp, Intel se straduieste sa  scoata pe piata un chip de 72 de nuclee, fixand ca data de lansare pe piata, prima jumatate a anului viitor.

Urmatorul calculator Intel va putea sa beneficieze de avantajele utilizarii chipului Xenon Phi, denumit codificat Knight Landing, care va fi la momentul lansarii cel mai performant chip al Intel.

Un numar limitat de astfel de unitati vor fi disponibile pentru achizitie in primul semestru al anului viitor, insa sunt sanse ca spre sfarsitul anului , numarul unitatilor disponibile pentru achizitie sa creasca simtitor.

Intel se asteapta sa aiba clienti din ce in ce mai numerosi pentru chipul Xenon Phi.

 

 


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.