Calcaiul lui Ahile in securiatea informationala- televizoarele inteligente

/ Securitate IT, Stirile Editiei / 2876 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Asa cum toata lumea stie, televizoarele incep sa joace un rol din ce in ce  mai important in legatura noastra cu mediul exterior, dar si cu propria locuinta.

Aparitia pe piata a unui numar mare de televizoare care se pot conecta la internet, o explozie de tehnologie si de posiilitati, nu are in spate programul de scecuritate adecvat, care sa garanteze reducerea cel putin in prima faza a atacurilor cibernetice. Fata de programele de securizare a telefoanelor mobile, a tabletelor sau iPad-urilor, a sistemelor mobile sau fixe de conectare la internet, care apar la scurt timp dupa lansarea dispozitivului propriu-zis, de cele mai multe ori versiunea cu care sunt dotate din fabrica, fiind pe o perioada satisfacatoare de timp, suficienta pentru a proteja dispozitivul de atacuri de complexitate medie si mica.

In ceea ce priveste televizoarele inteligente, programe care sa impiedice infiltrarea nedorita in sistemul de operare sau in memoria acestora, pana in acest moment practic nu exista nimic cat de cat rezonabil.

Cu toate acestea, desi de multe ori, comunitatea IT a atras atentia asupra fatului ca nivelul de protectie al acestor dispozitive care acceseaza reteaua, sunt cel mult rudimentare, acolo unde ele exista, nu s-au inregistrat (sau poate nu s-a suspicionat) un atac informatic care sa utilizeze aceasta poarta de intrare.

tv & thiefOdata cu tranzitia banalului televizor catre  dispozitivul care intervine in reglarea parametrilor de ambient, a blocarii sau permiterii accesului in propria locuinta,  televizorul devine depozitarul a tot felul de detalii care sunt utile oricui isi doreste sa afle dintr-un click programul persoanelor care locuiesc in imobil, precum si parole importante utilizate de acestia in relatia cu propria locuinta, deci o sursa vulnerabila de informatii.

Sa nu uitam faptul ca televizoarele nu sunt doar echipamente utilizate in locuinte, ci pot face parte din dotarea birourilor, devenind astfel cai deosebit de importante de acces. Mai mult decat atat,  se apreciaza o crestere cu 20% pe an a vanzarilor de televizoare inteligente pana in anul 2019. In aceasta conjunctura, este o problema de timp pana cand hackerii vor decide sa fructifice oportunitatea oferita de televizoare.

Practic, fiind in camera, cu telecomanda in mana sunteti, din punctul de vedere al televizorului, proprietarul de drept al sau, iar protectiile de genul parolelor, sunt deja destul de nesigure, chiar si pentru indemanarea unui hacker debutant.

In incercarea de a va proteja televizorul, este foarte posibil sa descarcati  aplicatii care, in loc sa va protejeze calculatorul, sa usureze infiltrarea persoanelor rau-intentionate, situatie care a aparut deja in cazul telefoanelor mobile si nu vad de ce nu s-ar putea repeta si la televizoare.

Cu alte cuvinte, inainte de a va bucura de faptul ca televzorul dumneavoastra va deschide usa de la intrare, intrebati-va cui anume o mai poate deschide la fel de usor.

Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.