Un nou tip de spyware pe sistemul de operare Android poate înregistra apelurile sau fura fotografiile din telefon

/ Securitate IT, Internet, Telefoane mobile / 4673 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Noul spyware Android este capabil să înregistreze majoritatea interacțiunilor de pe un telefon infectat și să le trimită unui centru de comandă și control, au avertizat specialiștii in securitate informatică de la Bitdefender.

Bitdefender declară că malware-ul, denumit Triout, a fost pentru prima oară încărcat pe siteul VirusTotal pe 15 mai de către un utilizator din Rusia, cu rapoarte ulterioare venite mai ales din Israel. Serverele de comandă și control (C&C) la care malware-ul transmitea informațiile par să fi funcționat încă din luna mai.

Triout a apărut inițial într-o versiune a unei aplicații Android, destinată adulților. Versiunea originală a acestei aplicații a fost disponibilă în Google Play până în 2016, după care a fost eliminată.  Centrul de comandă și control al spyware-ului continuă să fie funcțional și în prezent. Probabil atacatorii testează funcționalități și compatiblități noi cu diverse dispozitive, acesta putând să reapară oricând într-o altă aplicație.

Spyware-ul dispune de capacități extinse de supraveghere. De exemplu, acesta trimite automat următoarele informații de la dispozitivul victimei catre C&C:

  • apelurile telefonice primite, împreună cu ID-ul apelantului
  • detalii legate de conversații (ziua, durata și tipul apelului)
  • SMS-urile primite, atât conținutul mesajului, cât și expeditorul
  • fotografiile realizate, atât cele facute cu camera frontală, cât și cu camera principală
  • coordonatele GPS
  • spyware-ul Android se poate ascunde de asemenea în dispozitiv

Bitdefender îi sfătuiește pe utilizatori să descarce aplicatii doar din magazinul oficial, precum și să se gândească de două ori înaintea acordării permisiunilor aplicațiilor de a citi mesaje, de a accesa apelurile sau coordonatele GPS.

 

 


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.