Franta, prima tara cu sosea solara

/ Stirile Editiei, Tehnologie / 1782 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

sky-sunny-clouds-cloudyPanourile solare au inceput sa devina din ce in ce mai populare in randul consumatorilor independenti, intrucat acestea le ofera posibilitatea de a-si produce propria energie electrica transformand energia luminoasa provenita din razele soarelui. Principalul avantaj al acestora este ca nu afecteaza in mod negativ mediul inconjurator si au o durata de viata indelungata.

Pornind de la aceste idei, conducerea localitatii Tourouvre-au-Perche din regiunea Normandia a ales sa construiasca prima sosea cu panouri solare din lume. Soseaua de 1 kilometru a costat aproximativ 5 milioane de euro iar noua tehnologie a fost testata timp de cateva luni in mai multe parcari din Franta. Pentru a rezista oricarui tip de trafic, panourile au fost acoperite cu un strat  de rasina speciala care imita aderenta asfaltului si protejeaza panoul de efectele negative ale vremii.

Colas, compania producatoare a acestor panouri, spune ca incearca pe cat posibil sa diminueze costurile de productie pentru acesta noua tehnologie intrucat au primit inca 100 de cereri pentru astfel de sosele. Acest program este unul pilot. Daca proiectul va fi declarat un succes, in urmatorii ani vor fi instalate panouri pe marea majoritate a soselelor din Franta, in portiuni scurte la distante de 1 000 de kilometri.

Vice-presedintele Retelei de Tranzitie Energetica din Franta a declarat ca este incantat de progresul tehnologic realizat prin intermediul acestui proiect, insa considera ca noua tehnologie nu este suficient de avansata pentru a dezvolta reteaua de energie regenerabila, intrucat este deosebit de costisitoare si nu avem suficiente informatii despre cantitatea de energie produsa. El este de parere ca „avem alte prioritati decat un gadget despre care suntem mai siguri ca este scump decat ca functioneaza”.

Speram ca aceasta tehnologie va suferi modificari, imbunatatiri si chiar scaderi ale costului de productie in urmatorii ani pentru a fi accesibila oricarui stat, intrucat are un potential imens in ceea ce priveste obtinerea energiei electrice si protejarea mediului inconjurator.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.