Philips reinventeaza lumina

/ Gadgeturi / 2611 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...

Culoarea ne inconjoara din prima secunda si chiar daca nu realizam mereu, are un impact major asupra starii noastre de spirit.

Influenta  culorilor mediului ambiant, a luminii care ne inconjoara, asupra psihicului uman, este deja mult studiata, iar concluziile stau la baza metodelor de tratare prin cromatografie (expunerea la lumina colorata).

Testele facute prin filtrarea luminii albe printr-un ecran filtrant, conduc catre urmatoarele rezultate:

hueRosul este culoarea apusurilor de soare in nori, a amurgului de vara, culoare care activeaza respiratia, creste tonusul muscular, creste presiunea sanguina si da senzatia de caldura, stimuleaza organismul si in general confera dinamism mediului, mobilizeaza vointa, actiunea, competitivitatea, dar poate fi elementul care canalizeaza emotiile in sfera nervozitatii, pentru persoanele cu probleme psihice poate induce sufocare, apasare, agitatie.

Rozul este o culoare care reduce din dinamism, atrage dupa sine  sentimente delicate si fericire, cu toate acestea expunerea prelungita la lumina roz duce la explozii de violenta si comportament agresiv.

Portocaliul este o culoare calda, care genereaza optimism, veselie, favorizeaza secretia gastrica si accelereaza pulsatiile inimii, genereaza optimism, stimuleaza vezica biliara , si regleaza ritmul respiratiei . Cercetarile efectuate in domeniu conduc la concluzia ca portocaliul are influenta benefica asupra glandei tiroide si este responsabil de reducerea in mod simtitor a crizelor de astm,  de tratarea tusei iritative, a spasmofiliei s.a.m.d.

Galbenul este o culoare dinamica, capabila sa produca o senzatie de apropiere in spatiu,  stimuleaza vederea, are efecte calmante  asupra psihonevrozelor, intretine vigilenta,  este preferata pentru conturarea unei stari de caldura, de intimitate, intretine starea de vigilenta, de originalitate si veselia.

Albul nu este o culoare ci reprezinta amestecul intregului spectru de culori, iar lumina alba provoaca contractia muschilor globilor oculari, contractia pupilei, induce senzatia de curatenie, de puritate, de raceala, de liniste, de inocenta, pace, etc.

Griul este de cele mai mult ori asociat cu inserarea, cu linistea cu sobrietatea si induce o stare de liniste, de relaxare, foarte potrivita pentru momentele de calm si relaxare din dormitor, inainte de a va lasa cuprinsi de somn.

Negrul, culoarea noptii si a psihozelor generate de aceasta, induce repaus,  dar si introversie, neliniste, depresie, tristete, greutate, sentimente si stari cu care deja se stie ca se confrunta locuitorii tarilor nordice, pentru care zilele in care soarele este sus pe cer sunt mult mai putine

hue1Albastrul este culoarea serenitatii, linistii, introspectiei, optimismului, regleaza respiratia, creeaza iluzia unui spatiu oxigenat, aerisit, racoritor, creeaza o senzatie de serenitate, de calm de multumire, are proprietati sedative, insa  expunerea prelungita conduce la depresie, o stare de contemplatie  nesfarsita, la inertie, inactivitate. Pe seama luminii de culoare albastra se pune calmarea febrei, stimularea imunitatii, reducerea inflamatiilor, stabilizarea psihica.

Violetul  este o culoare deloc intalnita ca atare in mediul natural, dar persoanele expuse la lumina violet constata in general o scadere a durerii, dat fiind ca aceasta culoare stimuleaza microcirculatia cerebrala, intervine in sensul reduerii disfunctiilor vezicii biliare si rinichilor, creste aparare imunitara a organismului, regleaza activitatea cardiaca si se pare ca intervine pentru corectarea intr-o anumita masura tulburarilor de vedere.

Este celebru faptul ca Leonardo da Vinci a utilizat primul lumina violeta, rezultata ca urmare a trecerii razelor de soare prin draperiile camerei sale de relaxare, motiv pentru care a beneficiat de o asemenea creativitate, de inspiratie si de tehnica dobandita ca urmare a tendintelor sale catre perfectionism.

Verdele este recunoscut pentru efectul sau benefic in tratarea insomniilor, a problemelor de tensiune arteriala, fiind recomandat ca adjuvant in tratarea gripei a nevralgiilor, a migrenelor si alergiilor, studii in domeniu aducand ideea ca lumina verde poate sa ajuta in tratarea tumorilor benigne sau chiar maligne. Efectul de relaxare musculara pe care culoarea verde o induce privitorului este utilizata in spitale, sali de asteptare, etc.

Avand in vedere aceste consideratii, pare a fi deosebit de importanta culoarea luminii care ne inconjoara

Pornind de la aceste informatii Philips a decis sa ofere clinetilor posibilitatea de a varia in timp real , fara cel mai mic efort conditiile de microclimat, prin intermediul luminii care ne inconjoara.

Ce si-a propus Philips prin intermediul Hue, becul inteligent care este deja pe piata, sunt cateva obiective principale:

hue2

  • Wellness– posibilitatea de a avea in spatiul propriului camin, cea mai ieftina metoda de imbunatatire a starii psihice si fizice este deosebit de importanta pentru lumea stresanta in care traim . Accesand  prin intermediul aplicatiei pe telefon, becul inteligent Hue, poti transforma casa imprumutand culorile unui amurg de vara, chiar daca sunteti in mijlocul iernii si implicit sa aduceti relaxarea, detensionarea si  energia verii, fara sa tineti cont de faptul ca afara sunt -20°C.
  • Ambient– Lumina este factorul determinant pentru aspectul unei case. Din acest motiv, agentii imobiliari studiaza o locuinta in diferite perioade ale zilei inainte de a decide sa o prezinte unui client. Posibilitatea de a  iti prezenta casa in cea mai potrivita „lumina” la orice ora din zi si din noapte este  un avantaj incontestabil ori de cate ori iti doresti un moment deosebit cu familia sau cu prietenii. Cu ajutorul becului inteligent de la Philips reusiti sa va personalizati casa la orice ora. Puteti chiar alege o fotografie dintre cele care va fac sa rezonati in momentul respectiv si sa comandati prin intermediul aplicatiei de pe telefonul mobil replicarea acesteia in locuinta dumneavoastra, dureaza putin si este practic fara nici un efort.
  • Alarma silentioasa. Daca v-ati saturat ca dimineata sa sariti din pat si sa retraiti la nesfarsit senzatia aceea de „mai stau 5 minute”, Hue ar trebui sa fie raspunsul doritelor dumneavoastra. Schimbarea luminii de ambient poate sa va induca o stare de veghe  in care sa intrati treptat, astfel va veti trezi odihnit, calm , plin de energie si putere.
  • Paznicul casei dumneavoastra. Daca sunteti plecat si pe langa masurile de securitate a locuintei pe care deja le-ati adoptat va doriti una simpla, capabila sa induca in eroare orice persoana rau intentionata, aveti la indemana becul Hue, care poate fi programat de la distanta sa lumineze intre anumite ore, creind impresia ca sunteti inca in imobil. Sigur ca aceasta strategie nu va apara decat de intentia unui atac si nu exclude celelalte masuri de siguranta a locuintei, insa contribuie, pe langa celelalte la securizarea  acesteia.

Daca vi se pare interesanta ideea, puteti achizitiona aceste produse utilizand site-ul Amazon.com, unde puteti opta pentru diferite variante de pachete, pornind de la un singur bec, care va va scoate din buzunar suma de 26 $, si pana la un  kit care va ofera 3 becuri plus starterul , la un pret de 200 $.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.