Un nou atac cibernetic afecteaza companiile din Romania

/ Securitate IT, Stirile Editiei / 3410 Vizualizari /
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Acorda un calificativ articolului!)
Încarc...
Un nou atac de tip ransomware afecteaza Romania!

In zilele noastre numarul de infractori cibernetici a crescut considerabil, astfel numarul de atacuri se mareste pe zi ce trece, iar acest lucru afecteaza inclusiv Romania.

Chiar daca au trecut doar cateva luni de la ransomware-ul WannaCry, se pare ca unele companii au avut ghinionul de a li se infecta sistemul cu un nou atac, cunoscut drept GoldenEye.

Acest nou atac este tot de tip ransomware si a inceput sa se propage la inceputul acestei saptamani. Prima sa aparitie oficiala a fost raportata in Ucraina, apoi s-a raspandit si in tarile vecine acesteia, printre care si Romania.

Deocamdata Ucraina a suferit cele mai mari pagube, intrucat virusul a compromis marea majoritate a fisierelor principalului distribuitor de energie electrica, aeroportului din Kiev, bancii nationale, dar si alte companii care comunicau cu acestea. Atacul a avut un impact atat de mare incat s-a luat decizia de a inchide inclusiv activitatea bancomatelor. De asemenea, exista zvonuri cum ca virusul ar fi ajuns la unele companii din Danemarca, Norvegia, Rusia, Franta, Spania, India si Statele Unite, insa nu ar fi creat pagube la nivelul celor din Ucraina.

GoldenEye pare sa fie un upgrade al versiunii Petya, un ransomware aparut in urma cu cativa ani, care se poate transmite de la un sistem la altul fara vreo implicatie directa a utilizatorului.

Virusul cripteaza continutul intregului sistem, iar creatorii promit recapatarea accesului doar in urma unei plati de 300 de dolari sub forma de BitCoin.

Cei de la BitDefender ne sfatuiesc sa incercam pe cat posibil sa ne pastram sistemul de operare up-to-date, intrucat acestuia i se ofera update-uri la sistemul de securitate regulat, iar mai apoi sa actualizam aplicatiile de importanta mare pentru desfasurarea activitatii de zi cu zi. O alta metoda buna de prevenire a pagubelor create de acest virus este sa ne cream regulat copii de siguranta a fisierelor existente, deoarece in cazul unui atac nu se vor compromite intrucat vor fi salvate pe un third-party.


Alte articole din aceeasi sectiune

Asteptam cu interes punctul tau de vedere!

Email-ul tau nu va fi publicat. Toate campurile sunt necesare sa fie completate. Mesajul tau va fi moderat inainte de publicare.